Natuursteen natuurlijk

Liefhebbers van hoogwaardige materialen kiezen voor natuursteen. Voor badkamer of keuken zijn er heel wat materialen die steengoede kwaliteiten kunnen voorleggen. Maar vergis je niet, natuursteen vergt expertise. Laat je dus goed begeleiden in je keuze en vertrouw op jouw steenverwerker.

Aanrechten in dit edel materiaal ogen stijlvol, al moet je het op de juiste manier onderhouden.

Erik Kenens

Graniet is een van de hardste en meest resistente steensoorten en dat is allicht de reden waarom het zo vlot de weg vindt naar de keuken. “Graniet heeft het voordeel dat het bestand is tegen hitte, schokken, vlekken en krassen”, zegt Erik Kenens van André Celis Natuursteen. “Aanrechten in dit edel materiaal ogen stijlvol, al moet je het op de juiste manier onderhouden.” In het geval van graniet is het noodzakelijk regelmatig een poriënvuller aan te brengen.

Hoewel ook andere natuurstenen zoals blauwe steen vaak gebruikt worden, is vooral marmer een materiaal dat de laatste jaren sterk in opmars is. “Het is een erg elegant materiaal en geeft het interieur meteen cachet. Men kiest vooral voor sterk geaderde marmersoorten zoals de Calacatta en Sahara Noir. Daar gaat toch altijd een grandeur vanuit”, aldus Erik Kenens.

De esthetische troeven van marmer trekt niemand in twijfel, maar hoe functioneel is het in toepassingen als de keuken? “Uiteraard is marmer gevoeliger voor vlekken en zuren, je moet daar zorgvuldig mee omspringen maar enige behoedzaamheid kan iedereen aanleren. Elk materiaal heeft voor- en nadelen.

Onderhoudscomfort is dan ook de heilige graal waar elke consument – én dus ook producent – naar op zoek is. “Keramische materialen kunnen soelaas bieden”, klinkt het tot slot bij André Celis Natuursteen. “Tegenwoordig vind je heel wat keramische alternatieven die het uitzicht hebben van een klassieke natuursteen. Hitte-, vlek- en krasbestendigheid kunnen superieure resultaten voorleggen.” Uiteraard brengen de keramische alternatieven een hoger prijskaartje met zich mee dan bv. composiet, maar het materiaal wordt dan ook machinaal gecreëerd en het procédé vormt het verschil met natuursteen. Natuursteen daarentegen legt een hele weg af. Gevormd door de natuur én tijd, om vervolgens in grote blokken uit wereldwijde groeves te worden ontgonnen. Professionele ambachtslui staan klaar om jouw droom te realiseren.